samtidig gir en mer praktisk håndtering av fyringen. Det finnes i tillegg til kakkelovner forskjellige type av masseovnene. |
Dette er et spennende og anderledes ovnskonsept hvor ovnen er bygget i leire.
Det fyres ned i et åpent brennkammer hvor røyken
føres først horisontalt og derefter opp i en "pipe" inne i et oljefat. Toppen på oljefatet fungerer
som kokeplate. Derefter går røyken ned og inn i en kana
inne i en benk - før den ledes
opp og ut gjennom pipa. Forbrenningen er effektiv og
leiren lagrer varmen i benk og rundt oljefatet.
Ovnen er bygget av Jor Jacobsen |
Den moderne masseovnen
er utviklet i Finnland med en
sterkt forbedret forbrenning
som resultat. Ovnen har et sekundærkammer som etterforbrenner gassene og
som samtidig fungerer som en bakerovn. Røyken går i kanaler
på siden og inn i pipa nede.
Ovnen er bygget av Claudio Trovanelli. |
I Russland har det blitt utviklet
en tilsvarende masseovn men
med en noe forskjellig oppbygging. Det gir en større fleksibilitet i utforming og røyken kan føres inn i pipe på toppen av ovnen. Ovnen er murt under ledelse av ovnsbygger
Viggo Ballo i forbindelse med et kurs.
|